Tiny House Nedir? Nasıl Yapılır?

viserfly

Tiny House Nedir? Nasıl Yapılır?

Yaşantımızın büyük bir kısmının geçtiği evlerin özellikleri son derece önemli. Hepimiz bizi rahat ettirebilecek ve günün yorgunluğunu atabileceğimiz bir ev istiyoruz. Herkes hayalindeki eve sahip olmak için büyük çaba sarf ederken bunun dünya üzerindeki etkilerini göz ardı ediyor. Ev konusunda yüzlerce yıldır süregelen geleneklerimiz evlerin ne kadar büyük olursa o kadar iyi olacağı yönünde. Ancak bunun doğru olmadığını söylemek mümkün.

Evlerin büyük olması insanların rahatlıkla hareket etmesini sağlayacak alanlara sahip olması anlamına gelir. Ancak bunun faydası kadar zararı da bulunur. Bu durum insanların farklı arayışlar içerisine girmesine sebep olurken tiny house tabiri hayatımıza girmiştir. Bu evler insanların yeni dönemdeki beklentilerini kusursuz bir şekilde karşılamayı başarmaktadır.

Tiny House Nedir?

İngilizcede “tiny” kelimesi küçük anlamına gelirken “house” kelimesi de ev anlamına gelir. Son derece basit bir çeviri olarak tiny house tabiri küçük ev olarak dilimize çevrilebilir. Bu küçük evler geniş alanları kullanmadan küçük alanlarda, maksimum verim sunan evlerin inşa edilmesini hedef edinmektedir. Büyük evlerin dünyaya verdiği zarar düşünülerek hiçbir zarar vermeyen ya da minimum düzeyde zarar veren evlerin inşa edilmesi söz konusu olacaktır.

İlk ortaya çıktığı dönemde bazı kesimler tarafından karşı çıkılan bir proje olsa da her geçen gün yayılmayı sürdürmüştür. Artık çok sayıda ülkede insanlar bu düşünce doğrultusunda evlerini inşa ederler. 10 metrekare ile 30 metrekare arasında değişen alanlara sahip olan bu evler kimi zaman tekerlekli bir şekilde üretilmektedir.

Tiny House Kavramının Tarihi

Sarah Susanka isimli yazar 2007 senesinde “The Not So Big House” isimli bir kitap çıkartır. “Çok da Büyük Olmayan Ev” anlamına gelmektedir. Çıkarılan bu kitap temelde tiny house kavramının başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de de son dönemde yaygınlaşan küçük ev akımı 2008 senesinde ABD’de yaşanan krizle de ilişkilidir. Yaşanan bu küresel kriz insanların farklı arayışlar içerisine girmesine sebep olmuş ve küçük evler bu dönemde yaygınlaşmaya başlamıştır.

Yaşanan kriz döneminde insanlar ev kredilerini ödemekte zorlanmış ve birçok kişi evlerini boşaltmak zorunda kalmıştır. Bu dönemde alternatif bir fikir olarak küçük evlere yönelen kişiler bu evlerin rahatlıkla yaşanabilecek alanlar olduğunu görmüş ve yaşantısına burada devam etme kararı almıştır. Bu durum kısa sürede küçük evlerin tüm dünyaya yayılması anlamına gelmektedir.

Tiny House Özellikleri Neler?

Küçük ebatlara sahip olan her evin tiny house olarak nitelendirilmesi çok mümkün değildir. İlk olarak inşasında dünyaya zarar veren malzemeler kullanılmaz. Genel olarak doğal ürünlere yönelim söz konusu olmaktadır. Betonarme yapıda olmayan bu evler farklı malzemeler tarafından üretilebilir. Ahşap ya da laboratuvar ortamında üretilen özel malzemeler evlerin yapımı için uygundur.

Evler 10 metrekare ile 30 metrekare arasında inşa edilir ve tek katlıdır. Çok katlı bir yapının bu şartlar altında ayakta kalması riskli olduğundan her zaman tek katlı olarak üretilir. Evin iç tasarımı belirlenirken her zaman maksimum kullanışlılık esas alınır. Evde kullanılacak olan alanların hiçbir zaman tek bir iş için kullanılmasına izin verilmez. Her zaman birkaç işlemin gerçekleştirilebildiği kullanışlı alanlar ortaya çıkartılmaktadır.

Tiny House Nasıl Yapılır?

Doğa dostu küçük evlerin yapım işlemleri de son derece basittir. İlk olarak hangi tarzda bir tiny house yapılacağına karar verilir. İnternet üzerinden binlerce küçük ev projesine ulaşmak mümkündür. Direkt olarak mimarlar ile görüşmeler gerçekleştirilerek yeni tasarımlara da imza atılabilmektedir. Evin nasıl olacağına karar verildikten sonra üretim aşamasına geçilir.

Evin inşasında özel profiller kullanılacaktır. Özel olarak fabrikalarda hazırlanan bu profiller tamamen verilen ölçülere göre kusursuz bir şekilde üretilmektedir. Üretilen profiller evin kurulacağı alana getirilir ve montaj işlemleri tamamlanır. Bunun sonrasında evin içerisinde kullanılacak olan malzemeler getirilip kurulacaktır. Evin alanı küçük olduğundan eşyaların da yerinde kurulması gerekli olabilir.

Kurulumları yapılan evlere su ve elektrik tesisatları da çekilecektir. Her ne kadar tiny house dünya dostu bir yapıda olsa da insanların ihtiyaçlarını karşılamak durumundadır. Kurulan tesisatlar ile bu küçük evler muhteşem bir yaşam alanına dönüşür. Bazı tasarımlarda evlerin altına tekerlekler de eklenerek evin istediğinde farklı bir alana taşınmasına imkân tanınır.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.
Kabul Ediyorum.